CUM PAZESTE CHINA CREATIA MITULUI XI

Xi_Jinping_October_2013_(cropped)

Marea Britanie spune că vrea să fie cel mai bun prieten al Chinei în Occident, și  se va  stabili pe covorul roșu, cand președintele Xi Jinping va începe  vizita de stat. Dar ce fel de om este? Am încercat să aflu prin a vizita pestera unde a trăit timp de șapte ani în tinerețe.

Am asteptat cu nerăbdare să văd pestera unde președintele Chinei a crescut, dar cand dubita noastra era in spatele sedanului elegant si negru, eram deja nervos. Omul de la secția de propagandă  avea deja o privire impacientata. Am prevăzut probleme.

Președintele Xi este imaginea unui cult al personalității. Ultimul lucru de care  mitul creației perfecte are nevoie, este ca BBC  sa o distruga. Deci păcat pentru șeful propagandei locale,care este în mașină dinainte.

În general,specialistii președintelui fac o treaba foarte șmechera,  prezentându-l ca un om al poporului. Mesajul că acesta este un lider pregătit să respire același aer poluat ca tine. El vorbește publicului său în proză pământesca, spune elevilor că viața este ca o cămașă cu nasturi si trebuie incheiata corect,altfel vei merge greșit. El sta la cozile dintr-un magazin obișnuit ,  plătește galustile pentru propria sa masa de prânz. Mesajul – el nu este nici lacom, nici epatant. Toate semnalele politice il infatiseaza inteligent. În spatele zâmbetului, Xi Jinping este un operator  nemilos.Nu s-ar fi  ridicat in partea de sus a Partidului Comunist Chinez, fără a fi un actor politic desăvârșit, și dl Xi a petrecut o viață întreagă in joc.

Dar Sedanul în față a fost acum oprit la o barieră de poliție. Am ajuns la centrul de creație al mitului președintelui. Aproape cinci decenii în urmă, în vârstă de 15 ani, a fugit din haosul  capitalei în acest peisaj sumbru și uluitoar al canioanelor galbene, peșteri și munți. Contrastul cu viața de la Beijing trebuie să fi fost și mai extrema în acele zile.Mai ales pentru Xi. El a trăit de fapt, două vieți . În prima, tatăl său a fost un erou al revoluției comuniste, astfel Xi a petrecut primii ani ca un așa numit prințișor roșu,si s-a bucurat de o educație privilegiată. Dar toate au fost spulberate de războiul civil  pe care un tot mai paranoic și răzbunător președinte Mao o aplica elitei de partid în anii 1960. Tatăl lui Xi a fost închis, familia sa umilita. Una dintre surorile lui au murit. Fără părinți sau prieteni să-l protejeze de Gărzile Roșii criminale pe străzi, tanarul Xi a trăit a doua viata in Beijing, suportand amenințări și  pericolul detenției … până a ajuns in acest sat.

Milioane de copii chinezi din orase  faceau același lucru. Mao a decretat ca ei ar trebui să-și petreacă timpul în mediul rural,  învățand din viata grea a țăranilor. Si Xi Jinping, spune el, a învățat. Specialistii media au transformat trauma lui din adolescenta în triumf. Acest sat a devenit un altar pentru fiul cel mai faimos al Chinei, o parte vitala a imaginii președintelui.” Am lasat inima mea în Liangjiahe. Liangjiahe m-a format”, îi place să declare. Nu sunt mulți lideri ai secolului 21 despre care se poate spune că au trăit într-o peșteră și au trait ca un fermier înainte de sfâșia cu unghiile drumul spre viata politica. Dar, în super-controlata  China, aceste fapte nu ar putea, eventual, să se permită să se vorbească de la sine. Asa ca am fost condusi printr-un muzeu al faptelor bune pe care Xi  le-a făcut pentru colegii săi săteni, și ori de câte ori atenția mea marca un ghid ,altul  pășea înainte si  umplea golurile narative. In curând am realizat că ceea ce aș fi confundat cu pelerini au fost de fapt oficiali de propagandă. Păstrau, de asemenea,  ochii pe mine, mai degrabă decât pe exponatele muzeului,  polițiștii în civil.

Va recomandam : alpha gamma phi

De ce paranoia? De ce istoria trebuie să fie dezinfectata, orice urmă de personalitate reala eliminându-se? Nu am fost în căutare de revelații ale  depravarii tineresti sau a unui caracter defect. Dar peste tot  amintirile erau  atât de atent lucrate ,ca a fost greu să intelegi dacă vreuna dintre ele a fost reala. Și în tot acest timp, paloarea sticloasa a  șefului  propagandei s-a înrăutățit. În cele din urmă mi-a cerut să semnez un document ,promițând că fiecare cuvânt  spus despre președintele Xi va fi pozitiv. El a albit când am spus că nu pot. Ar putea fi treaba lui să lustruiasca imaginea prezidențiala, dar cu siguranță nu si a mea.

Marea ironie a cultului personalității lui Xi Jinping este că, sub Mao, el și familia sa a suferit din politică . Și după tragedia Revoluției Culturale a partidului comunist China niciodată nu ar face aceeasi greseala din nou. Dar acum forta apare înapoi. Și exista pericolul ca cei care uita istoria sa fie condamnați să o repete.

Pentru noi a fost timpul să plecam din peșteri. Șeful propagandei ne-a pus în pericol de a ne confisca înregistrările. Președintele Xi poate sa fi lăsat inima lui în Liangjiahe, dar nu am vrea ca noi să lasam tot materialul  adunat acolo. În acea noapte am făcut un  efort de condus de 320 km la un aeroport, pentru a putea pastra munca noastre din China. Am ajuns atunci la concluzia că anii pesterilor sunt probabil capitolul cel mai pozitiv din viața lui Xi Jinping, chiar și fără convingerea și amenințările  departmentului de propaganda.

You may also like